Направете дарение през PayPal
СДРУЖЕНИЕ

приятели

котката

Сдружение Приятели на котката
Начало За нас За контакти

Д-р Теодора Стоянова @ LadyZone.bg

Кастрацията е метод, при който по оперативен път се отстраняват репродуктивните органи (матка и яйчници при женските, и тестиси при мъжките животни) на кучето или на котката.

Извършва се под пълна упойка и се понася много леко от животните. Изисква кратък период на възстановяване и минимални следоперативни грижи.

Като ветеринарен лекар и човек, заинтересован сериозно от проблема с непрестанно увеличаващата се популация от бездомни животни, я препоръчвам горещо.

Кастрирайки любимеца си вие не го осакатявате. Животните нямат нашата психика и нагласа и не се чувстват мъже и жени. Ако кастрирате мъжкото си куче,  то няма да ви гледа накриво, за това, че сте му „отнели гордостта”. Нито в кучешката градинка ще го сочат с пръст. Ако пък имате женско куче не мислете, че ако го кастрирате то ще страда от факта, че никога няма да бъде майка… Забравете за мита, че женската трябва да роди поне един път… Всичко това е плод на  собствените ви чувства и разбирания за живота, погледнато от ваша страна - как бихте се чувствали вие. Единствените животни на планетата, правещи секс за удоволствие са делфините и маймуните (е, и хората, разбира се!).

Какво представлява кастрацията при женските животни?

Това е коремна операция, извършваща се под пълна упойка, при която се отстраняват яйчниците и матката. В съвременната ветеринарна практика кастрацията се прави с много малък и дискретен разрез на коремната стена, който след това се затваря със скрит (вътрешен) шев. Следоперативният период включва няколкодневен прием на антибиотик  и по-лек режим на разходки и движение.

 

Какво представлява кастрацията при мъжките животни?

Това е много лека операция, която обаче също изисква пълна анестезия. Изразява се в отстраняване на тестисите. Следоперативният период при котараците е изключително лек и трае няколко часа. При мъжкото куче обикновено има един или два външни шева, които се снемат след 10 дни.

 

Кога е най-подходящият период да се направи?

Най-препоръчителният период за кастрация на женско куче/котка е преди първото разгонване. Ако изберете този момент, вероятността да се развият тумори на млечните жлези е 0,5%! Направите ли кастрацията след първото разгонване този процент се променя значително и нараства на 23%. Иначе казано, шансът любимецът ви да образува тумор на млечната жлеза е 40 пъти по малък, ако кастрацията се направи преди първото разгонване. Да не говорим как се изменят тези цифри с всяко изминало разгонване.

Имайте предвид, че 90% от туморите на млечната жлеза при котката са злокачествени, а при кучето 60%.

При мъжките животни няма такава зависимост и статистика. Като най-ранен период за кастрация на мъжкото куче бих препоръчала 1 година, а на котарак 6-7 месеца.

Ако се отдалечим за момент от тези сухи факти, ми се иска да споделя и своя личен опит. За жалост спадам към графата на неинформираните стопани. Бях прекалено малка, за да знам всичко това, а и тогава становищата бяха други. Кучето ми роди един път, за което горещо съжалявам. Последва проблем, който й остави увреждане за цял живот. Относно кастрацията – направихме я, когато тя беше на 11 години по повод възпаление на матката. Тя беше зле и животът и висеше на косъм. Това също няма да си простя.

Сега имам две кучета, които кастрирах още преди да навършат 6 месеца. И съм спокойна.

Колкото по-рано направите кастрацията, толкова по-добре. С възрастта рискът да се случи неприятност по време на операция се увеличава.

Плюсове

Ползите от кастрацията от здравословна гледна точка са много повече от евентуалните негативи. Кастрирайки женското куче/котка му спестявате тежки и сериозни заболявания в напреднала възраст, а именно:
1) Възпаление на матката (пиометра), която би могла да се получи, както при възрастни, така и при млади кучета и котки. Това е спешно състояние, изискващо оперативна намеса, изразяваща с в... кастрация.

2) Фалшива бременност – неприятно състояние, при което животинката симулира майчинство, отглежда играчки и отделя кърма.

3) Тумори на млечните жлези, матката, яйчниците или влагалището.

При мъжките кучета ще си спестите проблеми с простатата, тумори и възпаления на тестисите, агресия и лошо поведение. При котараците не се срещат подобни здравословни проблеми, но затова пък маркирането и агресията са неприятни моменти.

Минуси

Такива разбира се има, но вероятността да се появят е много по-малка от тази да се развие някое от изброените заболявания при некастрирани животни.

Най-често срещаното състояние е затлъстяването. То обаче се наблюдава предимно при животни кастрирани в по-напреднала възраст, когато и подвижността намалява и темпераментът се променя (животните стават по – кротки). Ако не промените начина на хранене на кучето/котката няма да имате този проблем. Също така, на пазара има храни, подходящи за кастрирани животни. Затлъстяването се среща по-често при котките.

Друг евентуален проблем, характерен за женските кучета е т.нар инконтиненция (незадържане) на урината. Дължи са на намаленото ниво на женски полови хормони – естрогени. В уретрата има рецептори за тези хормони, благодарение на които се контролира тонуса на свинктера на пикочния мехур. Състоянието се контролира с два вида препарати. Едните са с хормонално действие, а другите действат на вегетативната нервна система.

И накрая, моята лична и професионална позиция:

Кастрацията е единствения хуманен метод за намаляване на популацията от бездомни животни!

Кастрираните животни живеят по-дълго!

Вие решавате.

© 2009
Уеб дизайн
EN