Направете дарение през PayPal
СДРУЖЕНИЕ

приятели

котката

Сдружение Приятели на котката
Начало За нас За контакти

Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката” за 2007 година

На 13.01.2007 година се проведе първото по рода си Зооекспо в музея „Земята и хората”, на което Сдружението ни представи 25 котки и котенца, от които успешно бяха задомени 11. Останалите бяха върнати на временните им попечители.

На второто Зооекспо, което се проведе на 25.06 зад паметника на Съветската армия в Парка на свободата са представени 40 котки и котенца .От тях задомени са 4 котенца.

В България по различно време през годината са задомени 25 малки и големи котета.

Май месец 2007 година 7 малки котенца и една голяма котка бяха изпратени за осиновяване в Швейцария. Отделно от тях за Швейцария замина една женска котка с хроничен ринотрахеит, която вече е успешно задомена там.

През юни са иззети 12 котки от събирачка на животни в центъра на София – 2 от тях са починали в следствие на болести, 10 са задомени в България, Германия и Швейцария (3 в Швейцария, 1 в Германия). Междувременно всички котки в къщата са неколкократно обезпаразитени. На една от тях е проведено лечение за краста и гъбички. На други 2 също е оказана медицинска помощ. Един от младите мъжки котараци беше лекуван продължително време от астма. Един от котараците беше опериран, тъй като в следствие на стрелба по него беше без едно око и с дупка на небцето.

В квартал Манастирски ливади 6 женски и мъжки котки са кастрирани и върнати обратно.

В квартал Красна поляна след като са задомени 7 малки котенца, майката е кастрирана и върната на мястото, от което е взета.

Август месец 8 котки бяха изпратени за осиновяване в Швейцария.

От възрастна жена в Люлин е взета сиамска котка с множество тумори на млечните жлези. Котката беше нежелана от стопаните си. След няколко операции и продължително лечение котката беше изпратена и осиновена в Германия.

В началото на септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена в Люлин след многократни опити са извадени 7 възрастни и 2 малки котета. Малките котета са обезпаразитени и пуснати в междублоковото пространство, тъй като бяха крайно несоциализирани. Възрастните котки са кастрирани. Една от тях беше с изключително тежка мукометра и въпреки операцията не оживя. Един от възрастните котараци беше с тежки чернодробни проблеми и въпреки продължителното лечение също почина. Една котка и един котарак са осиновени в Германия, а останалите 3 животни са настанени при човек в България като разходите за храна и тоалетна се поемат от Сдружението.

През септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена бяха взети 2 котки – майка и дъщеря, съответно на 5 и 1 година. Майката беше с огромен тумор на млечните жлези в следствие на третиране с хормонални препарати против разгонване. Въпреки незабавната операция за отстраняването на тумора, котката почина след неколкодневното последвало лечение в следствие на злокачествения аденом. Другата котка беше кастрирана и изпратена в Германия и настанена в приют, където очаква да бъде осиновена.

На котарак блъснат лошо от кола и оставен без преглед и лечение от стопанисващите го е оказана ветеринарна помощ, но за жалост разбрахме за случая и се намесихме твърде късно и котарака почина.

Възрастен котарак намерен в безпомощно състояние на улицата след преглед беше диагностициран с тежка чернодробна недостатъчност и въпреки опитите за коригиране на състоянието му, почина в клиника.

Октомври месец беше пуснат първия ни сайт, на който бяха обявени котките, търсещи дом.

Декември 2007 година получихме сигнал от хора в Дружба за множество котки затворени в общо мазе на блок, където са нежелани и са обект на насилие. След множество посещения са хванати общо 19 котки. Един млад котарак вече беше отровен с антифриз и почина в лекарския кабинет малко след като го занесохме на лечение. Много от котките бяха с инфекции на горните дихателни пътища и изкараха курс на лечение в клиника, където бяха на стационар. Всички котки бяха кастрирани (с изключение на няколко малки 3 месечни котета, чиято възраст не позволяваше такава манипулация). 2 котки, които преценихме, че не подлежат на социализация бяха пуснати на безопасно място, където редовно получават храна. 2 котки са настанени при човек, като сдружението поема разходите за храна и тоалетна. Малките котенца и 5 от големите са задомени в България. Останалите са изпратени за осиновяване в Германия в различни приюти.

На няколко котенца е проведено лечение на очите и лечение от ринотрахеит в клиника и после са върнати на местата, от които са взети.

На различни места в София сме кастрирали и върнали обратно около 30 котки.

Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката"

09.08.2008г.
София

 

 

 

 

 

© 2009
Уеб дизайн
EN