Направете дарение през PayPal
СДРУЖЕНИЕ

приятели

котката

Сдружение Приятели на котката
Начало За нас За контакти
Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката“ за 2011 г.

През 2011 година Сдружение Приятели на котката“ пое грижата за около 200 котки. Имахме многобройни случаи на котки с тежки травми, нуждаещи се от продължително лечение. Погрижиме се за голям брой бездомни котета с различни заболявания, които бяха в много лошо състояние. През годината инцидентно помогнахме за лечението и на няколко кучета.

Общо 90 котки бяха осиновени в България, Германия и Австрия, като на всички беше извършена пълната подготовка за осиновяване – обезпаразитяване, ваксиниране, чипиране, кастриране, ако са в подходяща за това възраст. За заминалите за Германия котета Сдружението поема разходите за медународни паспорти и самолетни билети.
Около 60 котки и котенца бяха в лошо здравословно състояние и имаха нужда от продължително ветеринарно лечение.
Над 80 котки бяха кастрирани и върнати по местообитанията им.

Всички котки, за които сме се грижили, са специални за нас, но има някои котета, които са оставили трайна следа у нас и за които сме много удовлетворени, че са имали късмета за нов живот с добри осиновители.

През февруари на лечение беше приет Тристан – мъжко черно коте с открита фрактура и евентрация. Беше подложен на операции, крачето му беше фиксирано и бяха нужни няколко месеца, за да зарастне. Историята му завърши успешно през юни, когато той замина за Германия да бъде осиновен.
Седмица след Тристан намерихме Одри, която беше нахапана от кучета. Тя беше лекувана и замина за Германия през април.
През годината помагахме неколкократно на стопанка на множество котки, която беше покосена от животозастрашаваща болест. Тя беше много притеснена, че няма да успее да продължи с грижите за тях при затрудненото си здравословно положение. Осигурихме лечение на няколко от нейните котки и също така част от тях изпратихме за осиновяване в Германия.
През март беше направена операция с фиксация на счупено краче на котка Гая. Лечението й продължи до юни месец, а през ноември тя имаше шанса да бъде осиновена в Германия.
През месец май имахме тежък случай на коте, паднало от висок етаж. Нели беше оперирана, опашката й беше апутирана и тъй като беше пострадал прешлен на гръбначния стълб, котето загуби контрол над отделителните си фунции. За щастие тя имаше късмет да намери осиновителка във Виена през август.
През май поехме за лечение котило 6 котенца с възпалени очи в резултат на херпес вирус. Лечението им беше продължително и при едно от котенцата заболяването доведе до сериозни усложнения. Въпреки че изживяхме много притеснения, историята завърши с успешни осиновявания.
Същия месец намерихме възрастна котка с масирани тумори на млечните жлези и абсцес на челюстта. Беше й направена операция и след 2 месеца котката беше осиновена в Австрия.
През юни месец лекувахме продължително котето Павел, болно от ринотрахеит. Той беше осиновен през септември.
През същия месец имахме три ортопедични операции на котки с лоши счупвания на крайниците.
Наложи се да поемем грижата за няколко подхвърлени котила заедно с майките им. Те бяха обгрижени с всичко необходимо – обезпаразитяване, вксиниране и задомяване.
По сигнал от пощата на Сдружението поехме лечението за 3 котенца болни от панлевкопения, а всички женски котки от двора, където са родени котенцата са кастрирани, за да се ограничи разпространението на болестта. От същия двор е поета за лечение женска котка с тумори и начална бъбречна недостатъчност.
През летния сезон осигурихме сухо мляко за няколко котила изхвърлени кърмачета. В тези случаи неоценима помощ ни оказват доброволците, които хранят бебетата с шише през 3-4 часа, дори и през нощта.

В заключение бихме искали да благодарим на нашите доброволци, на нашите дарители и на тези, които се грижиха за болните ни животни. Без всички вас нямаше да бъде възможно тези да получат шанс за нов живот без Вас. Благодарим на осиновителите, които поемат щафетата и се грижат за  новите си питомци.

Надяваме се, че ще продължите да ни подкрепяте, за да можем и ние все така да помагаме на пострадали и застрашени котки.  Имаме нужда от дарения– материални, финансови, логистични, а също така не ни достигат доброволци.


Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката“
20 юли 2012
гр.София
 

© 2009
Уеб дизайн
EN